Stire 3 June 2019

Comunitatea Declic cere partidelor susținerea lui Peter Eckstein-Kovacs pentru funcția de Avocat al Poporului

Comunitatea Declic susține public candidatura lui Peter Eckstein-Kovacs pentru funcția de Avocat al Poporului și a lansat o petiție semnată deja de 7.000 de cetățeni. În plus, Declic cere partidelor să îl voteze pe Eckstein-Kovacs pentru a deveni Avocatul Poporului. 

Comunitatea Declic susține public candidatura lui Peter Eckstein-Kovacs pentru funcția de Avocat al Poporului și a lansat o petiție semnată deja de 7.000 de cetățeni. În plus, Declic cere partidelor să îl voteze pe Eckstein-Kovacs pentru a deveni Avocatul Poporului. 

”Este șansa românilor să aibă un Avocat al Poporului cu adevărat independent, care să le apere drepturile și libertățile. Cred cu tărie că Peter Eckstein-Kovacs va fi un avocat al nostru, al cetățenilor. A pus întotdeauna principiile înaintea funcției și a demisionat atunci când acestea nu mai erau compatibile. Cerem tuturor partidelor să susțină candidatura lui Peter Eckstein-Kovacs la funcția de avocat al poporului”, a declarat Luminița Dejeu, campaigner Declic. 

Petiția de susținere a lui Peter Eckstein-Kovacs  poate fi accesată aici.

”Eu sunt candidatul sferei civile. Dacă mă plac și partidele, asta e treaba lor. Dacă voi ajunge acolo am să fac ce trebuie făcut”, a declarat Peter Eckstein-Kovacs.

Peter Eckstein-Kovacs a fost dintotdeauna un om al cauzelor drepte ale societății civile din țara noastră:

– A susținut campania Salvați Roșia Montană, fiind inițiatorul primului proiect de lege de interzicere a mineritului cu cianuri. Ani mai târziu, a ales să-și prezinte demisia din funcția de consilier prezidențial în momentul în care președintele Băsescu a început să promoveze proiectul distructiv de la Roșia Montană.

– A pledat pentru o lege eficientă de funcționare a Agenției Naționale de Integritate și și-a dat demisia din funcția de președinte al Comisiei Juridice a Senatului atunci când partidele politice nu au susținut acest lucru printr-o lege adecvată.

– A militat pentru drepturile minorităților din România, fie că vorbim de maghiari, romi sau persoane LGBT.

– A demisionat în iunie 2018 din UDMR, în semn de protest față de ajutorul pe care acest partid l-a dat PSD la modificarea codului de procedură penală. Demisia și-a anunțat-o în mijlocul protestatarilor din Piața Unirii din Cluj.

– De-a lungul anilor, i-a reprezentat pro-bono, ca avocat, pe protestatarii amendați abuziv de Jandarmeria Română.

Mandatul lui Victor Ciorbea a expirat pe 6 mai 2019. El vrea un nou mandat ca Avocat al Poporului, deși nu a reprezentat niciodată interesele cetățenilor, ci mai degrabă pe cele ale politicienilor de la putere. În acest moment, mai multe formațiuni politice din opoziție și-au anunțat susținerea pentru Peter Eckstein-Kovacs, dar este nevoie de o majoritate pentru ca numirea să fie posibilă.