Victorie 15 October 2019

Modificăm legislația care discriminează

Victoria acestei campanii s-a înregistrat pe 19 ianuarie 2019, când a trecut Legea 38/2019: „Bursa de ajutor social se poate cumula cu bursa de performanță, cu bursa de merit sau cu bursa de studiu”. Cunatumul acestora se stabilește anual de către Guvern.

Lavinia este genul de om care face. Atunci când copii ei sufereau, a țipat tare și a obținut ce a dorit, ajutând astfel mii de copii în România care merită, dar nu primesc.

Citește aici petiția:
https://campaniamea.declic.ro/petitions/modificarea-ordinului-5576-2011-privind-criteriile-de-acordare-a-burselor

Lavinia a deschis o petiție cerând modificarea Ordinului 5576/2011 conform caruia elevii orfani din invatamantul preuniversitar de stat erau pusi sa aleaga dintre bursa de orfan si cea de studiu, neputandu-le cumula, cu toate ca una vizeaza o situatie familiala iar cealalta reprezinta o recunoastere a efortului depus.

Am aflat despre această situație în primăvară, la începutul semestrului doi. Theo (fiica ei de 12 ani) era bucuroasă că are medie de bursă de merit și apoi a venit foarte nedumerită că nu este pe lista. Am întrebat-o pe diriginta ei despre ce este vorba și mi-a răspuns că așa este legea. Am vorbit cu Theo încercând să găsesc argumente, deși sincer este cam greu. Răspunsul ei m-a întristat rău: de ce, mamă, de ce?

I-am spus că pentru mine și pentru ea este bursieră, că știu că e nedrept, dar nu avem ce face. Apoi a refuzat să meargă să-și ia bursă de orfan, a zis că îi este rușine. În momentul acela am luat-o în brațe și i-am promis că voi lupta să repar această nedreptate. Poate ea este cea prin care alți copii silitori orfani și cu situații materiale mai grele vor avea burse cumulate. De când am început petiția, amândoi au devenit recunoscători și fericiți că sunt luați în considerare. De învățat, au învățat dintotdeauna bine, dar acum îi văd mai motivați. -Lavinia Dinu

De ce este important?

Elevii orfani din invatamantul preuniversitar de stat sunt pusi in situatia de a alege intre bursa de orfan si cea de studiu, neputandu-le cumula. Cu alte cuvinte, au de ales dintre o stare de fapt pentru care nu au nici o vina si una care le rasplateste eforturile. Se ajunge in situatia in care colegi cu medii mai mici beneficiaza de bursa de studiu pentru ca au norocul de a avea ambii parinti in viata.

Ce argument pot avea eu, mama a doi copii orfani de clasa a-V-A si a-VI-a, elevi straluciti, care ma privesc cu ochii in lacrimi pentru aceasta absurda nedreptate?

Lavinia a continuat lupta până a obținut aproape 4.500 de semnături. Dar nu s-a oprit la petiție, a colaborat cu jurnaliști, cu oameni de radio și cu bloggeri.

Lavinia a ajuns și la Radio Guerrilla

Citește Chestionarul Roz al Laviniei aici:
https://www.guerrillaradio.ro/revista-guerrilla/chestionar-roz-cu-lavinia-dinu/

Din blogul Simonei Rentea aflăm:
O ador pe Lavinia. Scriam acum puțin timp că atunci când nu mai pot duce oboseala și problemele astea de zi cu zi, mă gândesc la mamele singure. La mamele care îşi cresc singure copilul. Sau copiii. Mame care reuşesc să se adune să facă tot ce-i mai bun pentru familia lor. Mame care se organizează, care cer ajutorul, care fac lucrurile să se întâmple fără să se plângă. Şi care plâng când au răgaz. Dacă au.

Lavinia este medic stomatolog. În acest context am cunoscut-o acum mai bine de doi ani și m-a vindecat de o îngrozitoare frică de dentist. (…) Am fost nevoită să merg, iar Ana mea mi-a recomandat-o pe Lavinia. M-a cucerit din prima clipă cu zâmbetul ei molipsitor și cu o blândețe jovială. Și m-a făcut bine de frici. Și de alte probleme stomatologice.

Lavinia își crește singură cei doi copii, Theodora (12 ani) și Toma (11 ani). În martie 2009 a fost implicată într-un accident de circulație în urma căruia soțul ei a murit, ea supraviețuind miraculos. În câteva săptămâni s-a întors la lucru, motivată și mobilizată de cei doi copii care aveau doar un an, respectiv doi ani și jumătate. A dus copiii la creșă, ea la serviciu și, cu ajutorul prietenilor, a reușit să treacă prin acea situație îngrozitoare.

Citește tot articolul aici:
http://www.simoneciel.ro/un-copil-este-nevoit-sa-aleaga-intre-bursa-de-orfan-si-cea-de-studiu/

articol Scena 9

Lavinia s-a împrietenit și cu jurnalista care i-a adus povestea în Scena9, făcându-i cauza cunoscută unui public nou. Citește aici articolul Nicoletei Coșoreanu:
https://www.scoala9.ro/singura-impotriva-unei-nedreptati/233/

Finalul este fericit. Pe 19 ianuarie a trecut Legea 38/2019 care specifică: „Bursa de ajutor social se poate cumula cu bursa de performanță, cu bursa de merit sau cu bursa de studiu”. Cunatumul acestora se stabilește anual de către Guvern. Astfel, am reușit! Elevii din România vor putea primi toate bursele pe care le merită, fără a mai trebui să aleagă ce doresc să fie: buni la învățătură sau orfani.