Blog 22 October 2019

Quiz: suntem sau nu în pericol?

ShareÎntreaga lume va simți efectele schimbărilor climei, pe măsură ce ele se intensifică. Dacă acestea continuă să se petreacă în ritmul alarmant de acum, generația copiilor noștri va fi mai preocupată de secetă, fenomene meteo extreme sau temperaturi de 50°C, decât de destinațiile de vacanță. Viitorul nu e bătut însă în cuie. Generația noastră încă […]

Întreaga lume va simți efectele schimbărilor climei, pe măsură ce ele se intensifică. Dacă acestea continuă să se petreacă în ritmul alarmant de acum, generația copiilor noștri va fi mai preocupată de secetă, fenomene meteo extreme sau temperaturi de 50°C, decât de destinațiile de vacanță.

Viitorul nu e bătut însă în cuie. Generația noastră încă mai poate lua măsuri pentru a ne asigura că încălzirea globală se va limita la 1.5°C. E drept, va fi nevoie de măsuri urgente, la o scară fără precedent și de implicarea fiecăruia dintre noi. 

Într-o țară ca România, nu știu cum ne vom putea baza însă pe implicarea fiecăruia. 90% dintre români consideră că schimbările climatice sunt reale. Dar dacă ieși în stradă și întrebi la întâmplare care e scenariul climatic pentru țara noastră și ce putem face, oamenii rămân muți.

Într-o mare de liniște, nu putem genera un val al schimbării. Așa că ne-am tot gândit cum putem vorbi de “Sahara Olteniei” și emisiile cu efect de seră fără să pară un subiect prea complicat sau desprins din cărțile de geografie și fizică. Și cum să vorbim de urgența planetară pe care o trăim într-o societate care e sătulă de termene limită și decizii stresante.

Ne-am consultat cu specialiști în comunicare și soluția găsită a fost să facem un Quiz, adică un test relaxant al cunoștințelor care să-ți prezinte amenințările schimbării climei. Să vorbim de lucruri complicate într-un format lejer, să livrăm informații fără a da lecții și să căutăm răspunsuri fără a da nimănui impresia că a venit cu temele nefăcute la școală. 

Dar acest Quiz nu va rezolva prea multe prin simpla lui existență. Va fi asemenea unui bulgăre de zăpadă doar dacă va ajunge la mii și mii de români. Aici avem nevoie de tine, care ești la fel de preocupat sau preocupată de schimbările climatice ca și mine. 

Apasă chiar acum pe butonul de mai jos și trimite Quiz-ul către lista ta de prieteni. Vei putea să îl trimiți pe chat-ul de facebook, de whatsapp sau prin orice tip de mesagerie pe care o folosești pentru a ține legătura cu prietenii tăi. Am făcut chiar și un mesaj simplu care însoțește Quiz-ul ca să simplificăm trimiterea. 

Ne ajuți și distribui Quiz-ul prietenilor tăi?
Da, distribui Quiz-ul

În solidaritate cu planeta albastră,
Roxana și echipa Declic

PS: Aici o întrebare din Quiz: Dacă e rece afară, asta înseamnă că există o încălzire globală? Prietenii tăi pot afla răspunsul corect doar dacă răspund la întrebări. Trimite-le Quiz-ul acum!