Victorie 15 October 2019

Sibienii vor avea suficiente creșe și grădinițe

Primăria Sibiului a răspuns petiției. Sunt conștienți de problemă și că se ocupă de crearea mai multor locuri în creșe. Astfel, pe scurt, am aflat că suntem în diferite etape pentru deschiderea a 2 spații noi pentru creșe: în Grădinița nr 26 și în Școala Gimnazială nr. 1.

Până nu ești părinte, nu te lovești de o serie de probleme care demonstrează incompetența sistemului nostru de educație” scrie Alex în petiția sa.

Citește petiția aici:
https://campaniamea.declic.ro/petitions/cerem-primariei-sibiu-sa-construiasca-mai-multe-gradinite-si-crese

În această toamnă soția mea și-a încheiat concediul de maternitate. Am decis să înscriem copilul la creșă, lucru care am crezut că va fi destul de ușor. Am depus dosarul și, în naivitatea noastră, am așteptat liniștiți răspunsul.
Surpriza a venit când am fost refuzați. Cerând audiență cu doamna directoare, am fost pus la curent cu situația de fapt din Sibiu: anual mii de copii rămân în afara grădinițelor și creșelor din cauza lipsei de locuri. La creșa de care vorbesc, pentru 18 locuri au fost înscriși 120 de copii. Adică mai mult de 6 copii pe loc!

Conform INS-ului, în Sibiu există 8021 de copii cu vârste între 0-4 ani. Dintre ei, numai 3913 merg la creșă sau grădiniță.* Peste jumătate dintre copiii sibieni nu beneficiază de cea mai importantă etapă a educației:

„Cu cât copiii sunt înscriși mai devreme la creșă, daycare sau grădiniță, cu atât mai câștigați sunt în dezvoltarea lor. Primii 5 ani sunt esențiali pentru pregătirea copiilor pentru viață. Un program educațional normal pentru aceaste vârste ajută dezvoltarea socială a copiilor în următoarele direcții:

-> dezvoltarea capacităților sociale – copiii învață să se joace, să înțeleagă reguli
-> aptitudinile de auto-cunoaștere a copilului la nivel emoțional
-> abilitatea de a lega prietenii, de a se adapta noilor împreujurări
-> dezvoltarea inteligentei emoțională” **

Dacă sunteți de acord că Primăria ar trebui să intervină, atunci vă rog semnați această petiție.
Haideți să ne preocupăm de viitorul nostru!

*Audit Urban: https://stiri.declic.ro/audit-urban
** https://stiri.declic.ro/importanta-cresei

Primăria Sibiului a răspuns petiției. Sunt conștienți de problemă și că se ocupă de crearea mai multor locuri în creșe. Astfel, pe scurt, am aflat că suntem în diferite etape pentru deschiderea a 2 spații noi pentru creșe: în Grădinița nr 26 și în Școala Gimnazială nr. 1. Acestea, cumulat, ar însemna aproape dublarea locurilor în creșe, de la 388 (prezent) până la 583.
Ei ne anunță că:

  • creșa din Grădinița 36 a trecut la etapele de evaluare, adică de precontractare, estimând că se va semna contractul de finanțare până la finalul anului,
  • creșa din Școala 1 (cartierul Strand), este în prima etapă de evaluare.
    Rămâne să contactăm primăria peste un an pentru a afla care sunt stadiile de construcție pentru cele două noi creșe.